Veiligheid

Het werken op platte of hellende daken is onlosmakelijk verbonden met valgevaar. Om veilig op hoogte te werken zijn degelijke valbeveiligingssystemen noodzakelijk. Experts van de Stichting Roof Update brengen de mogelijkheden om u en uw medewerkers veilig op het dak te laten werken. Ze hebben uitgebreide kennis van permanente oplossingen voor valbeveiliging. Ankerpunten van die geschikt zijn voor elk type dakbedekking en altijd goed waterdicht afgewerkt worden. Voor elke dakconstructie (hout, staal, beton) is er een solide bevestigingstechniek leverbaar.

In geval van hellende daken of vanuit esthetisch oogpunt, zijn er bijvoorbeeld lage dakborgpunten en lijnsystemen. Als het dak grind draagt of in geval van een groendak. Dan zijn er verhoogde ankerpunten en lijnsystemen als oplossing beschikbaar.

In het vakblad Roofs gaven de deskundigen een overzicht van de valbeveiliging, de door hen ontwikkelde producten en de toewijding waarmee je in dit vak moet omgaan met de veiligheid voor een toenemend aantal mensen die voor onderhoud of werkzaamheden op het dak moeten zijn.  

Meervoudig dakgebruik stimuleert innovatie in valbeveilging
Eyecatcher is een belangrijke speler in de markt van dakveiligheidsystemen. Het internationaal opererende bedrijf ontwikkelt haar eigen producten en deelt haar kennis over dakveiligheid onder meer via de Stichting Roof Update. Innovatie in veiligheidsproducten en diensten is constant nodig want nu er steeds meer mogelijk is op daken moeten steeds meer mensen voor onderhoud en installatie het dak op.

Eyecatcher geldt als een toonaangevende producent/ leverancier en internationaal distributeur van diverse valbeveiligingssystemen voor het vVeilig werken op hoogte. Alle producten die het bedrijf voert zijn in eigen huis ontwikkeld met als kenmerk Dutch Design & Dutch Quality. De innovatieve en gepatenteerde ontwerpen kenmerken zich naast kwaliteit en veiligheid in de eenvoud voor gebruik en installatiegemak. Het bedrijf werkt momenteel volop aan de ontwikkeling van diverse nieuwe producten in valbeveiliging en veiligheidsmiddelen.
Technisch Commercieel adviseur John Westbroek van Eyecatcher: “Wijzigingen in regelgeving of ervaringen vanuit onze dealers worden door onze R&D-afdeling direct opgenomen in het programma van eisen en worden meegenomen bij de ontwikkeling van nieuwe producten of systemen.
Zo werken we nu aan een nieuw dak ankerpunt voor (licht) hellende daken die inspringt op de behoefte van diverse nationale en internationale leveranciers van zonnesystemen. Het concept is klaar en de verwachting is dat deze nog voor de bouwvak 2016 gelanceerd gaat worden. Hierbij is de huisstijl van Eyecatcher en de wens van de eindgebruikers volledig meegenomen. Veelzijdig toepasbaar, eenvoudig te installeren en uitvoerig getest en goed bevonden door de Notified Body*.
De herkenbare kleuren maken de valbeveiligingssystemen goed zichtbaar en markeren duidelijk de veilige zone op daken.

Compleet veilig
Westbroek: “Ik kom in de praktijk vaak tegen dat de gebouweigenaren door de bomen het bos niet meer zien. Volgens de arbeidshygiënische strategie dient altijd eerst voorkomen te worden dat valgevaar ontstaat. Indien dit niet mogelijk is, dient te worden gekozen voor een collectieve oplossing. Pas in allerlaatste instantie komt een gemotiveerde keuze voor toepassing van individuele valbeveiliging ter sprake. Ik breng in met mijn advies vier hoofdpunten voor hen in kaart;

  1. Toegangsmiddelen - Hoe kom ik bij mijn werkplek?
  2. Markering en signalering - Waar en wanneer dien ik aangelijnd/ veilig te werken?
  3. Veiligheidssysteem - Welk systeem pas ik toe? Afhankelijk van werkzaamheden en frequentie van betreding;
  4. Toe te passen PBM’s - Welke PBM’s dien ik toe te passen bij welke systemen.

En bij voorkeur adviseer ik hen, bij een partij als de onze, het totaalpakket aan beveiligingsmiddelen aan te schaffen. Eyecatcher heeft het complete leveringsprogramma op het gebied van dakveiligheid en valbeveiliging in haar assortiment en alle valbeveiligingssystemen zijn uitgebreid getest en gecertificeerd. Hierbij komt dat wij een landelijk dekkend netwerk hebben van gecertificeerde installateurs die het gehele project van A tot Z kunnen verzorgen.”

Van dak-anker tot offshore
Eyecatcher, opgericht in 2008 begon als een leverancier van individuele dakankers, maar zag al snel in dat het ontzorgen van gebouweigenaren en werkgevers een partij vereiste die als ons werkt maar ook een breed assortiment voert. De uitbreiding van het assortiment vonden we deels in de inkoop van hoge kwaliteit beschermingsmiddelen en veiligheidvoorzieningen. Marco Schuurman: “Toch besloten we een eigen productontwikkeling te starten om aan de situaties op de Nederlandse daken te kunnen voldoen en om dakveiligheid naar een hoger plan te tillen. Als de producten gemakkelijk te installeren zijn, is er minder kans op fouten. Als ze gemakkelijk in gebruik zijn, is de kans groter dat mensen ze toepassen. Dat is steeds de focus bij het ontwikkelen of verbeteren van onze producten.”
Naast veiligheid op daken is Eyecatcher ook een gevestigde naam op het gebied van veiligheid in gebouwbeheer, industrie, offshore en voor installateurs van zonnepanelen en windenergie.

Komende ontwikkelingen
Het nationale en internationale dealer netwerk van Eyecatcher is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Westbroek: “Ook in Amerika, waar veiligheid in de claimcultuur onder nog hogere druk staat, zijn onze producten goed ontvangen. We hebben inmiddels al een aantal mooie projecten mogen uitvoeren in het oostelijke deel van de Verenigde Staten en zijn momenteel actief betrokken bij het in beeld brengen van diverse veiligheidsoplossingen voor een grote opdrachtgever in de VS.
We verwachten dat dit in 2016 verder zal groeien en dat het merk Eyecatcher zich als een olievlek over de Verenigde Staten zal gaan uitbreiden.”
“Om vooruitstrevend in de eigen en de internationale markt te blijven, focussen we continue op ontwikkeling” zegt algemeen directeur Marco Schuurman. “ Dat doen we op drie fronten. We ontwikkelen een aantal eigen nieuwe valbeveiligingsmiddelen en benaderen de markt op een innovatieve manier. Op dit moment zijn wij nog een relatief kleine speler in deze markt, maar door het verkregen vertrouwen in onze producten en service, meten wij ons inmiddels met ieder ander. En tenslotte sluiten we ons aan bij partijen als Stichting Roof Update om onze verworven kennis te delen met iedereen die op hoogte werkt. Want als de ontwikkelingen doorgaan en we steeds meer dakvlakken gaan gebruiken voor installaties, groen- en wateropvang, zullen ook steeds meer partijen veilig voor onderhoud en installatie op daken terecht moeten kunnen. Veilig werken op hoogte mogelijk maken, dat is ons vak!”