Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50564 Library:100148 in /var/www/vhosts/roofupdate.nl/httpdocs/site_v3/system/classes/class_connect.php on line 59
Roof Update is het kenniscentrum voor innovatie van platte daken, zoals groendak, dakterras, leefdak, energiedak, waterbuffering, dakbedekking

Ecodaken Culemborg

In Culemborg is de laatste hand gelegd aan een aantal woningen, welke voor het grootste gedeelte bedekt zijn met een leeflaag. Zo gaan zij totaal op in het landschappelijke geheel. Bedenker is architect Jasper Cremer van Crearch. Dat ecologie en economie samen kunnen gaan, wordt door deze initiator bewezen.

Voor de water- en grondbeheersing van de groendaken is de hulp in geroepen van de specialisten van Joosten Kunststoffen samen met Roof Update. Zij kwamen met een concept welke totaal aansluit op de gedachtengang van Crearch. Samen met de architect, de civieltechnische aannemer, de gemeente en de inwoners heeft Joosten Ecodak in samenwerking met Stichting RoofUpdate een plan van aanpak gemaakt welke enige dagen later al uitgevoerd werd.

Voor deze specifieke toepassing is gekozen voor een Geolon PE 180 als scheidingsdoek vanwege zijn grote treksterkte en water doorlatende capaciteiten. De grond is d.m.v. een omslagmethode verankerd. Daaronder zit een RU drain 40 drainage buffermat met daaronder weer een zeer sterk en watervasthoudend. 

Op het hoogste dak is gekozen voor een standaard RU-150 concept welke binnenkort wordt voorzien van sedum en kruiden pluggen. RU drain 40 platen worden overlappend aangebracht op een  RU VLU500 vlies. Bovenop de RU drain 40 platen is een Geolon PE180 met een omslagmethode aangebracht. Daarboven op komt een leeflaag van minimaal 60 cm. Hierna wordt er met een kruidig bermmengsel ingezaaid.

 Dit project is uniek. Dat was ook de reden voor SBS6 om een programma te wijden aan dit project. Kijk nogmaals op http://www.sbs6.nl/web/show/id=625703/langid=43/media=163082/page=2)

Het project is in nauwe samenwerking met de gemeente Culemborg tot stand gekomen. Culemborg mag trots zijn op deze nieuwe manier van bouwkundig en ecologisch inzicht.