Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50564 Library:100148 in /var/www/vhosts/roofupdate.nl/httpdocs/site_v3/system/classes/class_connect.php on line 59
Roof Update is het kenniscentrum voor innovatie van platte daken, zoals groendak, dakterras, leefdak, energiedak, waterbuffering, dakbedekking

Groendak CBS

Hare Majesteit Koningin Beatrix opende enige tijd geleden het nieuwe gebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen. Een mooi groendak maakt dit schitterende gebouw helemaal af. De opening vond plaats in aanwezigheid van drs. F. Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken.

 Het CBS verzamelt en bewerkt gegevens met als doel deze statistieken te publiceren ten behoeve van beleid, wetenschap, bedrijven en publiek. De informatie die het CBS publiceert, omvat vele maatschappelijke aspecten, van macro-economische indicatoren als economische groei en consumentenprijzen, tot de inkomenssituatie van personen en huishoudens.

Het nieuwe CBS gebouw in Heerlen vervangt het naastgelegen oude gebouw. Aanleiding voor de nieuwbouw was dat het oude gebouw, dat dateert uit de jaren zeventig, niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Het nieuwe gebouw is energiezuinig en bovendien geschikt gemaakt om te verwarmen en te koelen met water uit oude mijngangen. In het kader van dit duurzaam bouwen is er natuurlijk ook voor een groendak van Joosten Ecodak gekozen. Immers een groendak biedt economische en ecologische voordelen.

Het groendak zorgt ook voor akoestische en thermische isolatie en past perfect in het esthetisch geheel. De anders verloren ruimte wordt nu optimaal en met plezier gebruikt voor recreatieve doeleinden, terwijl de levensduur van het dak, aanzienlijk wordt verlengd. Dit groendak zorgt voor een CO2 reductie, ontlast het rioleerstelsel en schept nieuwe leefruimten voor plant en dier.

De ondergrondse parkeergarage zorgt voor voldoende parkeergelegenheid. Op deze garage staat het gebouw en is een intensief groendak van ca 6000m² aangebracht. Dit groendak bestaat uit: een rijweg naar de hoofdingang (klinkerbestrating), tegelverharding ten behoeve van recreatie en een grasdak beplant met bomen.

 De toegepaste opbouw (van onder naar boven):

•Wortelwerende dakbedekking;

•RU VLU 300 Beschermvlies;

•Jomifol Glijfolie 1,0mm (ter plaatse van rijweg);

•RU drainmat 10 Geo v.v. filtervlies;

•RU Intensief substraat (ter plaatse van grasbegroeiing);

•Mengranulaat (ter plaatse van rijweg), in de toplaag verstevigd met Jogetex (geweven geotextiel).

Er is voor deze constructie gekozen om een duurzame en snel te verwerken drainagelaag te krijgen. Door de grote openheid van de RU drainmat 10 Geo blijft een goede waterafvoer gewaarborgd. Tevens is er gebruik gemaakt van RU KSE 30 controleputten. Deze zijn eenvoudig op de drainagebaan te plaatsen en zorgen voor een goede bereikbaarheid van de afvoerpunten.