Even de daken beleven

Dinsdag 14 Juli

De werking van het Polderdak van de Dakdokters werd door directeur Daan de Leeuw op speelse wijze gedemonstreerd. Met een teiltje boven zijn hoofd toonde hij aan hoeveel water op een polderdak wordt opgeslagen voordat het riool ermee wordt belast. Het Polderdak wordt gemaakt door een dijk aan te leggen op het bestaande dak. De hoogte van de dijk wordt bepaald door het gewenste waterbergend vermogen enerzijds en de draagkracht van het dak anderzijds. De dijk wordt voorzien van kleppen, die het waterniveau en de mate van afvloeiing kunnen sturen. Een enorme waterbuffer functie op het dak waar momenteel veel belangstelling voor is.
rotterdamse dakendagenDe Deense ondernemer Christian Stadil zal het Westblaak kantoorgebouw, waar het congres plaatsvond, nog meer allure geven. Stadil is in 2010 hoofdinvesteerder van project GreenPark en eigenaar van het Westblaak kantoorgebouw met de parkeergarage Westblaak. Christian Stadil (o.a. eigenaar van multinational Thornico en kledingmerk hummel) en zijn Nederlandse directeur vastgoed Ronald Bouwens hebben het initiatief genomen voor het vergroenen van de garage. De parkeergarage maakt deel uit van het Westblaakgebouw. Ook in dit kantoorpand wordt het duurzaam ondernemen omarmd, door onder meer de aanleg van groene daken op het kantorengedeelte en van led-verlichting in de openbare ruimte. Ook op internationaal niveau werkt Stadil aan het vergroenen van zijn vastgoed, vanuit de gedachte universele verantwoordelijkheid te nemen voor zijn bedrijvigheid.

De discussie na een enerverende rondgang langs initiatieven op de Rotterdamse daken, tussen architect Winy Maas (MVRVD) de gemeente en de organisatie bood hoop voor veel initiatieven voor een stad als Rotterdam, al zag Maas meer in optoppen en nog meer ruimte maken voor onder andere woningen, dan om de hoge leegstaande gebouwen op dit niveau al af te sluiten met een mooi groen dak. Rotterdam lijkt klaar voor spraakmakende initiatieven om leegstand te bestrijden en de vele onontgonnen vierkante meters buitenruimten op daken in te vullen. Bij Roof update liggen plannen klaar en is de expertise aanwezig om dak dromen te realiseren.
De dakendagen zijn een mooi initiatief waaraan Roof Update volgend jaar graag een inspirerende bijdrage levert. Op facebook kun je nog even nagenieten: https://www.facebook.com/rotterdamsedakendagen