Grootste zonnepanelen dak

Dinsdag 8 December

Met dit enorme aantal zonnepanelen geldt dit project als het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland, meldt Duurzaam Gebouwd.

Samen met het bedrijf Pure Energie gaat dit staalbedrijf zijn dakoppervlak van in het totaal 25 hectare voorzien van zonnepanelen, die een gezamenlijke capaciteit hebben van 22 megaWatt. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 7.000 huishoudens.
“Tata Steel streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Met dit zonnepanelenproject leveren we een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in ons land. Ik hoop dat dit project tot navolging leidt elders in ons land en daarbuiten.”
Indien dit project succesvol kan worden ontwikkeld, kan Tata Steel over 10 tot 15 jaar staal maken met 20 procent minder CO2-uitstoot en 20 procent minder energiegebruik. In 2016 gaat bij Tata Steel in IJmuiden in de Hisarna-pilot-plant een half jaar durende proef van start met deze nieuwe technologie.
Ook op andere fronten maakt het staalbedrijf werk van duurzaamheid. Het verkent samen met partners uit de regio de mogelijkheid om restwarmte van het staalbedrijf elders in de regio toe te passen, in de industrie of voor het verwarmen van woningen. En samen met Schiphol en de Universiteit van Wageningen werkt het IJmuidense bedrijf aan een proef om CO2 van de staalproductie te gebruiken om afvalwater om te zetten in algen die als visvoer kunnen worden gebruikt.
In het voorjaar van 2016 starten Pure Energie en Tata Steel met het monteren van de duizenden zonnepanelen op het terrein. Zie verder deze link