Groene Tornado een sterke plus!

Dinsdag 23 Mei

Een sterke plus!

Wethouder Floor van de Velde:. “Kinderen kunnen langslopen en de positieve invloed van een groen dak zien en ervaren.” Het groendak werd 18 mei aangelegd door vrijwilligers en Marc Rotmans, voorzitter van de Stichting Roof Update in het kader van de Groene Tornado een initiatief van de stichting die helpt in korte tijd een groen dak te realiseren. 

De Gemeente, het school bestuur en diverse bewoners in de omgeving zijn de pioniers van de Groene Tornado in de gemeente HIA. Maar liefst 250 m2 groen dak is op 18 mei aangelegd op diverse schuurtjes en aanbouwen. Een team van vrijwilligers van de gemeente en de stichting Roof Update hielp de particulieren hun dak te voorzien van een eenvoudig, lichtgewicht sedumdak. Maar in veel gevallen hadden de bewoners de kneepjes van de aanleg al te pakken. Het systeem is opgebouwd uit slechts enkele lagen en vergt verder alleen wat aandacht bij de uitsparingen rond de waterafvoer. De vegetatiemat is samengesteld uit tien verschillende sedumsoorten. Zelfs op een paar vierkante meter kan dit al een prachtig kleurrijk effect geven. 

Kwaliteitsproducten snel gelegd
OBS de Waterlelie benaderde voorzitter Rotmans van de Stichting Roof Update om een deel van het dak waarover diverse leerlingen vanuit de klas kunnen uitkijken te voorzien van een groen dak. Rotmans koppelde het plan aan de Groene Tornado die de Stichting nu in diverse gemeenten uitrolt. Rotmans: “Het initiatief de Groene Tornado is door de stichting uitgewerkt om buurten in samenwerking met de buurtbewoners in steden te vergroenen. Meer groen in de meestal versteende tuinen van bewoners zorgt voor een beter micro klimaat, een betere waterhuishouding door de bufferende werking van het groendak en het is goed voor vogels, vlinders en bijen. Door met meerdere bewoners samen de schuren en aanbouwen te vergroenen is het mogelijk hoogwaardige, professionele materialen te gebruiken. We leggen hier het systeem Urbanscape met vegetatiematten van Sempergreen een wereldmarktleider in groendaken.”

De Groene Tornado staat voor een snelle manier van werken die ingrijpende positieve invloed heeft op uw buurt. “Want bovenal is het sedum dak veel mooier om naar te kijken dan het grijs- grauwe schuurdak in uw achtertuin,” zegt Rotmans die uit ervaring spreekt, want zijn schuurdak was enkele dagen eerder de eerste paar vierkante meter van de Groene Tornado in Hendrik Ido Ambacht. En snel als een tornado kan het gaan. Een paar weken eerder besloot het schoolbestuur het groen dak aan de school toe te voegen, in een paar uur was op donderdag ochtend het sedum dak klaar voor de wethouder en de fotografen.

 

OBS met pluspunten
Op donderdag maak het nieuwe sedumdak ook deel uit van de educatie ‘week van het water’ voor de kinderen die naast alles over de plantjes en biodiversiteit leerden, ook aanschouwelijk materiaal kregen te zien met een klimaat tafel en een water tafel. Het groen dak levert een belangrijke bijdrage aan de waterhuishouding en het micro klimaat in de buurt.  

Schoolhoofd Ruben van der Steen nam uit handen van wethouder Van de Velde een boek in ontvangst en kreeg een pluim voor alle programma’s waarin de school al actief is. Kunstproject, milieueducatie, school ontwikkelprofielen en nu weer een stevige plus met de aanleg van het groendak.
Diverse bewoners bestelden in het kader van de Groene Tornado ook hun vierkante meters groen voor schuurdaken en daken van aanbouwen. Zo straalde het groene initiatief van de school deze dag ook uit naar de bewoners in de buurt.

De Groene Tornado kan ook in uw gemeente, wijk en buurt gerealiseerd worden. Lees er alles over op onze website GroeneTornado.nl, op de site van de stichting; roofupdate.nl of op facebook.