Na 2024 geen asbest daken meer

Donderdag 18 Oktober

De plannen waren er al sinds 2015, maar nu is het ook echt definitief: na 2024 zijn asbesthoudende daken verboden. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

In de praktijk treft het asbestverbod vooral asbesthoudende golfplaten en dakleien. Volgens de NOS moet op dit moment nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter worden gesaneerd. Met het huidige saneringstempo van ongeveer 10 miljoen vierkante meter per jaar, zal het alleen lastig worden om voor 2024 alle daken te saneren. De overheid heeft dan ook plannen om de sanering te versnellen.

Fonds voor particulieren en bedrijven

De NOS meldt dat er mogelijk een fonds komt voor particulieren en bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Er bestaat al wel enige tijd een subsidieregeling voor de verwijdering van asbest van € 4,50 per vierkante meter. Maar deze pot is bijna op: van de oorspronkelijk 75 miljoen euro is nu nog maar 3 miljoen euro over. Particulieren mogen oppervlaktes tot 35 vierkante meter zelf verwijderen, mits de platen geschroefd zijn. Voor grotere oppervlaktes en voor andere materialen moet een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld.

Lees het hele artikel op de site van Bouwwereld