Groen dak verbetert concentratie

Dinsdag 2 Juni

Voor deze studie kregen 150 studenten een saaie taak: ze moesten op een knop drukken terwijl er op een beeldscherm getallen voorbij flitsten, tenzij dat cijfer een drie was. Halverwege kregen ze 40 seconden pauze. De helft van de groep mocht naar een afbeelding van een dak met begroeiing kijken, de andere helft bekeek een afbeelding van een kaal, betonnen dak.
Na deze pauze bleken de studenten die het groene dak hadden gezien beter te presteren. Ze maakten minder fouten en waren een stuk geconcentreerder dan de proefpersonen die het betonnen dak hadden bekeken.

Rockefeller_2007kleinMicro-pauzes
Volgens onderzoeker Kate Lee kan een kort moment ‘groen’ vermoeide medewerkers al een boost geven: “We weten dat groene daken goed zijn voor het milieu, maar nu kunnen we ook zeggen dat ze goed zijn voor de concentratie. Stel je eens voor wat voor impact dat heeft op mensen die in kantoren werken. Deze studie toont aan dat minder dan een minuut naar een foto van natuur kijken het enige is dat nodig is om mensen te helpen om beter te presteren”.
"Het is heel belangrijk om micro-pauzes te houden. Velen doen dat van nature al als ze gestresst of mentaal vermoeid zijn. Er is een reden waarom je uit het raam kijkt op zoek naar groen, het kan je helpen om je te concentreren op je werk en gedurende de werkdag goed te blijven presteren”, voegt Lee daar nog aan toe.
De onderzoekers willen nu gaan testen of mensen ook behulpzamer en creatiever worden van een groene werkomgeving. De resultaten van deze studie zijn verschenen in het Journal of Environmental Psychology.